beckzoli 30Y
Csatlakozott: 2005.04.12. Kedd 23:14 Hozzászólások: 194 Tartózkodási hely: Pécs
|
Elküldve: 2009. Okt. 12. Hétfő 08:29 Hozzászólás témája: 2009. október - krák, krák-beckzoli |
|
|
köd előttem köd mögöttem
amikor kisgyerek voltam, akkor hallgattam ezt a dalt – halász judit és a bojtorján, azt hiszem. ádival beszélgettünk éppen erről valamelyik nap – már a bojtorjánról, hogy ő nem tudja, mi az. később lett gyerek. (most meg moziplakát: a halászjutka énekel, vagy mi. ez a mi reneszánszunk.)
csütörtökön egy kedves könyvbemutatót moderáltam – már a szívemnek kedveset, mert a gyerekverseket nagyon szeretem. ott van a lackfi kötete újabban, hogy mást ne is mondjak. na, ez a könyv a krák, krák vergyé, orsós anna fordításkötete: magyar nyelvű mondókák beás műfordításait tartalmazza. szép a könyv, amint az illik, hozzápattintva egy lemez, amin a fordítószeminárium hallgatói felnótázták a mondókákat, hogy mindenki vágja a kiejtést. ritkán van úgy, hogy lelkesülten mesélek egy ilyen eseményről. valahogy most mégis átütő erejű este volt, a fene tudja, miért. a jó könyv miatt, a teltház miatt, amelyre könyvbemutatón ritkán kerül sor, inkább lézengő irodalombarátok szoktak ilyen eseményeken reménykedni a pogácsában. vagy a beszélgetés miatt, amelyet az alkotókkal folytattunk. vagy az azt követő világmegfejtések miatt kávéházi asztalnál utána (ill. a századelőn így történt volna, ez most egy cukrászda teraszát jelenti). vagy a kissrácok miatt, akik a rozstamással daloltak, hogy megmutassák, mennyire működnek a fordítások. fontos esték az ilyenek. főleg abban az ostoba társadalmi közegben (közbeszédben, ideológiában, hétköznapok aktivitásaiban), amelyikben baj van azzal, aki nem lép egyszerre. azaz: sjiny nisj unu n-o kalká. szóval észre sem veszitek, és már úgy beszéltek, úgy hajlongtok, úgy gyűlöltök, úgy távolodtok. hajaj, azért ez para. _________________ beckzoli30y
fénypostküld |
|